Onze website gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Smals groeit dankzij synergie, kwaliteit en kostenefficiëntie

Persbericht

14/06/2018

Smals, de gemeenschappelijke ICT-organisatie van Belgische overheidsdiensten in de sociale zekerheid en volksgezondheid, kon in 2017 opnieuw rekenen op het vertrouwen van haar leden. Die toonden vooral interesse voor nieuwe toepassingen en de inzet van externe ICT-krachten. Dat blijkt uit het Activiteitenverslag 2017 dat gisteren werd goedgekeurd door de Algemene Vergadering.

In 2017 kende de omzet van Smals voor het tweede jaar op rij een duidelijke groei. “Dit resultaat is een bevestiging van het vertrouwen van onze leden. Groei is op zich geen doel voor Smals. Het is wel een graadmeter voor het draagvlak bij onze leden voor synergie, kostenefficiëntie en kwaliteit. Als gevolg van de zesde staatshervorming zie we ook een groeiende interesse vanuit de deelgebieden”, evalueert Frank Robben, CEO van Smals.

De omzet kwam in 2017 uit op 288,6 miljoen euro, of zo’n 37,1 miljoen euro meer dan het voorgaande jaar (+14,8%). De groei kwam enerzijds uit een inhaalbeweging in de projectbudgetten voor de ontwikkeling van nieuwe toepassingen (+27%). Anderzijds was er een opmerkelijke groei (+25%) van de inzet van externe ICT-specialisten uit de privésector bij de Smals-leden. De evolutie was eerder beperkt in ICT-infrastructuurbeheer (+8%) en de inzet van eigen medewerkers bij de leden (+6%). Voor 2018 zal de omzet naar verwachting stabiel zijn, of zelfs licht dalend.

De inzet van externe ICT-specialisten uit de private sector is in de voorbije vier jaar ruim verdubbeld van 38,3 miljoen euro naar 76,7 miljoen euro. Externe ICT-specialisten bij de leden zijn nu goed voor meer dan een kwart van alle Smals-activiteiten.

Smals sloot het jaar 2017 af met 1812 medewerkers, een stijging met 3,7% tegenover het jaar voordien. Liefst 180 nieuwe medewerkers vonden de weg naar Smals, goed voor een netto aangroei met 64 medewerkers.

Meer gedetailleerde informatie vindt u in het Activiteitenverslag 2017

 

Over Smals

Smals vzw is de gemeenschappelijke non-profit ICT-dienstenorganisatie van Belgische publieke instellingen, voornamelijk actief binnen de sociale zekerheid en de volksgezondheid op federaal, regionaal en lokaal niveau. Dankzij technische expertise, gedetailleerd begrip van de zakelijke processen van haar lidinstellingen, technische standaardisatie, hergebruik en schaalvoordelen biedt Smals innovatieve ICT-toepassingen en diensten met een hoge toegevoegde waarde. Al meer dan 75 jaar is Smals een pionier in het informatiebeheer binnen de publieke sector ten behoeve van de Belgische burgers en ondernemingen.

Meer informatie