Onze website gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Webinar: “GIS Analytics: Welk potentieel voor geografische gegevens?”

07-05-2022

Is het mogelijk om vanuit om het even welk punt in België binnen een half uur een kraamkliniek of een spoeddienst te bereiken, zelfs tijdens de spits? Welke gevolgen zal de sluiting van een dienst hebben voor de dienstverlening aan de bevolking? Kunnen wij helpen een adres correct in te voeren? Heeft een sociaal-economische indicator een geografische component? Dit zijn enkele vragen die Vandy Berten, data scientist en onderzoeker in het Smals Research team, heeft aangekaart tijdens een webinar op 5 mei. Hij heeft de belangrijkste concepten van spatial analytics (of GIS analytics) en de mogelijkheden ervan uitgelegd. Het event heeft 243 mensen samengebracht, waaronder 171 externe deelnemers uit meer dan 70 instellingen.

Alle instellingen beschikken, soms zonder het echt te weten, over geografische informatie: adressen van burgers, instellingen, namen van steden/gemeenten of postcodes… Bovendien is een schat aan informatie online beschikbaar, vaak in open broncode, waardoor het mogelijk is een achtergrondkaart weer te geven, de contouren van administratieve entiteiten te verkrijgen, afstanden te berekenen, de locatie van winkels of administraties te achterhalen…
Die geografische informatie (intern of extern) wordt niet altijd ten volle benut. Ze heeft echter een enorm potentieel in talrijke sectoren: fraudebestrijding, optimalisering van de rondes of de toewijzing van inspecteurs, plaatsing van entiteiten zoals ziekenhuizen of OCMW’s, impactanalyse van sluiting of verplaatsing van diensten, enzovoort.

Ga verder naar de slides (in het Frans).
Bekijk de opname van het webinar.

 

Follow us