Netwerkbeveiliging

Beveiliging

Grote doorbraken worden meestal niet gerealiseerd met complexe benaderingen. Vaak wordt het verschil gemaakt door een paar eenvoudige maar belangrijke concepten. Zo ook voor het extranet van de sociale zekerheid. Wat baat het immers te investeren in de veiligheid van bijna alle instellingen indien, om welke reden dan ook, het veiligheidsniveau van een entiteit binnen het netwerk niet op peil is? Het principe dat geleid heeft tot de uitbouw van het extranet van de sociale zekerheid is dan ook eenvoudig. We wensen voor alle instellingen in hun onderlinge contacten en in hun contacten met de buitenwereld eenzelfde niveau van beveiliging te hanteren. Dit doen we best door middel van een gemeenschappelijke infrastructuur waarbinnen de veiligheidsaspecten opgenomen worden.

Het extranet van de sociale zekerheid waarborgt een gelijk niveau van beveiliging voor alle administraties die er gebruik van maken

Onze technici zouden maar wat graag uitleggen welke realisaties zij op hun naam staan hebben inzake de beveiliging van het extranet. Spijtig genoeg is dit expliciet tegen de filosofie van beveiliging zelf die impliceert dat je de architectuur niet vrijgeeft.

Voor u, gebruiker van het extranet, is het goed om weten dat de meeste investeringen en de belangrijkste operationele taken gaan naar werkzaamheden die zich rond beveiliging situeren. En alhoewel we niet claimen het best denkbare beveiligingsniveau te bereiken (een ongeluk is nooit ver weg), kunnen we wel zeggen dat we een niveau van beveiliging bereiken dat hoger ligt dan gemiddeld en – in onze context heel belangrijk – dat meteen een gelijke beveiliging aanbiedt aan alle leden.

Het is mooi meegenomen dat de toepassingen die “achter” het extranet staan meegenieten van deze inspanning.